Skulder

Smerter i skulderen er meget vanlig og det finnes mange årsaker som kan føre til smerter her. De aller fleste kan diagnostiseres, og/eller forebygges og behandles av fysioterapeut.

Skulderen er et meget mobilt ledd og henger hovedsakelig fast til kroppen via muskler. De mest vanligste årsakene til smerter i skulder er irritasjon eller betennelser i musklene som fester seg eller går over skulderleddet. Tilrettelagte øvelser og behandlingstiltak gir ofte gode resultater for skulderproblematikk.

En meget forenklet fordeling på skulderproblemer er: 

  • Den stive skulderen: her klarer ikke personen å løfte armen opp i de fulle bevegelsene som skulderen skal ha. Ikke alle har smerter selv med nedsatt bevegelighet, mens andre har det. Noen diagnose som kan føre til stiv skulder er artrose, frozen shoulder eller revmatiske sykdommer. 
  • Den overbelastede skulderen: Denne er ofte forbunnet med smerter og/eller svakhet i skulder, spesielt mot motstands tester. Denne skulderen kan også virke stiv, ved at personen ikke klarer aktivt selv å løfte armen i de forskjellige bevegelsene en skulder skal. Når personen slapper av, kan man føre skulderen opp i alle bevegelsene, noe som tilsider at leddet ofte er fint, men at musklene ikke jobber helt som de skal. Denne skulderen kan være plaget med inflammasjon og/eller en ubalanse i styrke og lengdeforhold. 
  • Den ustabile skulderen: Her har det ofte vært en traume, som f.eks ett fall, slag eller ligende mot skulderen hvor man har fått en avrivning av en eller flere strukturer i skulderen. Her vil skulderen føles ustabil. For noen er det tilknyttet smerter. 

Siden skulderleddet har så mange muskler som påvirker det, er det mye som kan gjøres for å hjelpe en vond skulder. Både via øvelser, tilrettelagt behandling og informasjon. 

 

Er du i tvil om hva som feiler din skulder så ta kontak så hjelper vi deg med dine plager.