Ryggen

Ryggen deles inn i en øvre (nakken), en midtre (brystryggen) og i nedre del (korsryggen) Halebenet er også en del av ryggen og sitter helt nede i sete regionen. 
De fleste ryggsmerter så vet man ikke en klar årsak. Noen ganger kan man knytte de til spesifikke hendelser, som for eksempel fall eller et tungt løft. Men ofte vet man ikke hvorfor smertene har kommet eller hvorfor de vedvarer. Mange ryggsmerter går over av seg selv. At du har mye vondt, er ikke ensbetydende med at «skaden» er stor eller alvorlig.

Mann ligger på behandlingsbenk og får nakkebehandling.

Nakke

Veldig mange opplever smerter i nakken opp til flere ganger i livet. Vanligste plagene for nakke er stivhet i nakken. Nakkeplager kan komme fra ledd, muskler, sener og eller nerveproblematikk.

Vanligste symptomene fra nakke er: smerter utover i armene, og i skulderbuen, i mellom skulderbladene eller i spesifikke punkter i nakken. Svimmelhet og hodepine er også vanlige symptomer som kommer fra nakkeplager.

To hender som skyver fingrene inn en midtre del av ryggen, på hver siden av ryggraden på en annen person.

Brystryggen – midtre del av ryggen, der hvor ribbena sitter.

Brystryggsmerter kjennetegnes smerter i midtre del av ryggen der hvor ribben sitter og i mellom skulderbladene. Det er høy forekomst av smerter/plager i dette området, noe som kanskje ikke er så rart når man tenker på alt kontorarbeidet som utføres med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer. Dette påvirker alle strukturene bak på ryggen, som ofte strekkes og blir svake. Vanlige plager her er nedsatt bevegelighet av ribber og nærliggende ryggvirvlene, eller muskulære spenninger på grunn av svakhet eller anspenthet.

Manuell behandling av rygg, man ser to hender som holder i korsryggen til en person som ligger på siden.

Korsryggen – nedre del av ryggen/også kalt lenderyggen

Korsryggsmerter er det vanligste problemet når det kommer til nerve- muskel- skjelettapparatet. Dette er samfunnets dyreste enkeltplage. Det er ofte smertefullt, men som regel en ufarlig tilstand. Mange blir raskt bedre med små tiltak. Ofte vet man ikke hvorfor smertene har oppstått, eller hvorfor smertene vedvarer over tid. Tilbakefall er dessverre ofte vanlig.

Vanlige symptomer er stivhet, ofte om morgenen og ved sitting. Det kan også være «kom-i-gang» smerter etter langvarig ro. Smertene kan komme akutt eller gradvis og gjenkjennes med alt fra – murring, verking, skytesmerter enten lokalt eller nedover eller med strålesmerter ned i hofte ben eller sete. Det finnes utallige årsaker til korsryggsmerter:

- Lite fysisk aktivitet
- Overvekt
- Plutselige overbelastninger
- Aktivitet med gjentatt feilbelastning
- Psykiske belastninger og mistrivsel