Bekkensmerter/og smerter hos gravide.

Bekkenløsning er en naturlig prosess som skal skje hos alle gravide for å klargjøre bekkenet for fødsel. Bekkenløsning er derfor ikke ensbetydende med smerter, og et bedre navn på plager i dette området er bekkenplager. Smertene kan enten sitte foran, og blir da kalt symfysesmerter, eller bak; enten på en side eller over hele bekkenområdet bak. Man har ikke klart å finne en årsak til at gravide får smerter under graviditet. Ofte er det sammensatt av flere faktorer

Frigjøring av hormoner for å gjøre leddbåndene i bekkenet mer elastiske, for noen gravide medfører dette økt smerte, siden bekkenringer blir mer bevegelig
Vektøkning som medfører en endring av tyngdepunktet. Dette setter krav til visse muskler som da får en økt belastning. 
For store forskjeller mellom muskelgrupper, hvor noen muskler jobber på overtid, mens andre ikke jobber nok. 
Symptomer:

Smertene kan sitte både foran og bak og kan ofte spre seg utover. Noen kjenner at smertene stråler ut i lysken og/eller nedover i sete. Ofte beskriver kvinnene økte smerter ved gange og når de står, sitter over lengre tid.

Det er viktig å vite at bekkensmerte/plager er individuelle smerter, og at ingen smerter tilknyttet gravide er like. Om du er usikker på om du har det så oppsøk fysioterapeut for en vurdering.

Bekkensmerter er ikke ensbetydende for gravide kvinner, alle menn har også ett bekken, og de kan også oppleve smerter som ligner på de gravide kvinner har. Dette er ofte relatert til mekaniske forandringer hvor noen muskler jobber mer enn andre, eller nedsatt «fjæring» av bekkenleddene.