Vil smertene gå over om jeg gjør ingenting?

Opplever du smerter i kroppen, uten at du vet grunnen? Mange lurer på om det kan gå over av seg selv. Det finnes dessverre ingen fasit for alle, men her gir vi deg noen gode tips.


Mange som opplever smerter i kroppen, håper det går over av seg selv. Jeg får stadig spørsmål fra mine pasienter om smertene går over om de lar være å gjøre noe. Det vi kan si sikkert, er at det finnes ikke et svar som passer alle! En god huskeregel, mye kan går over av seg selv, om man gir kroppen eller det området som er skadet ro og hvile de nærmeste dagene etter at smertene har oppstått, da vil kroppen ofte kunne rydde opp i vevsskaden selv. Lytt til kroppens signaler! Men ta kontakt med fagkyndige om smertene vedvarer over en uke.


Hva er egentlig smerte?
Hva er egentlig smerter? Smerter er subjektivt og en samlebetegnelse. Det vil si at samme type vevsskade kan kjennes og føles forskjellig fra person til person. Ved siden av vevsskaden, kommer også psykiske og sosiale faktorer, tidligere erfaringer, hvordan man har vokst opp og eksistensielle faktorer. Alt i alt er smerteopplevelse individuelt og har mange faktorer som spiller inn. Der er derfor man ikke kan sammenligne smerter, og råd må gis individuelt. (https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/behandlingar/smerte-hva-er-det/).


Hvilke råd skal jeg lytte til?
Det finnes mange hjelpende ord og råd ved smerter, men hvilke skal jeg lytte til? Bør man ta det med ro når man får smerter, eller bør man fortsette som vanlig å la kroppen fikser resten?

Man må skille mellom akutte smerter, som fall eller annet plutselig uhell. De bør alltid sjekkes opp av fagkyndige, som lege og/eller fysioterapeut.

De snikende smertene, som ofte er diffuse i starten, kommer og går litt, hvor man er usikker om man trenger å ta pause fra det man drive med. De smertene jeg snakker om her.

En god huskeregel: mye går over av seg selv! Gi kroppen muligheten til å ordne opp selv!


Er du usikker på smertene dine? Ta kontakt med meg her for timebestilling.


Ta det med ro de første dagene
Kroppen kan selv reparere skadet vev, om man tilrettelegger for det. Dette innebærer ofte å ta det litt mer med ro i noen dager etter første kjente smerte. For så å gradvis øke bevegelse og bruken av det skadete vevet tilbake til normal aktivitet.


Husk at smerter ikke er farlig!
Det å kjenne smerter er ikke farlig. Smerter er kun et signal som sier at her har det skjedd noe med vevet. Enten man har gjort noe for mye over en lengre periode, da har ikke kroppen den utholdende styrken som trengs. Eller man har belastet for mye der og da. Vevet reagerer da ofte med å bli irritert som kan gi betennelse/inflammasjon.


Kan jeg jobbe eller trene når jeg har vondt?
Det er derfor ikke farlig å trene eller jobbe med smerter. Men siden det har skjedd noe med vevet, bør bevegelsene eller øvelsene tilrettelegges på et slikt nivå at kroppen klarer det. Smertene bør ikke provoserer slik at de øker i intensitet. Økende smerter kan være et tegn på at vevet irriteres ytterligere.


Trenger du hjelp fra en dyktig fysioterapeut?
Har man tatt det med ro i flere dager opptil en uke, uten at dette hjelper. Det kan da være lurt å få tilrettelagte øvelser for å styrke opp vevet og komme seg tilbake til normale bevegelser.


Ta kontakt med meg dersom du opplever smerter, og har behov for videre oppfølging av fysioterapeut.

0
Feed